Bedrijven die werken met ladders, trappen en steigers kunnen deze laten inspecteren om aansprakelijkheid bij bedrijfsongevallen te voorkomen.

Waarom een NEN 2484 keuring?

In elk gebouw en op vrijwel elke werkplaats zijn trappen en ladders aanwezig. Wij noemen dit draagbaar klimmaterieel. De gevolgen van een ongeluk met dit draagbaar klimmaterieel kunnen groot zijn. Vaak hebben mensen ernstig (blijvend) letsel na een val. Ook al zijn veel ongelukken met trappen en ladders het gevolg van het onjuiste gebruik van deze materialen, het is wel verstandig om te zorgen voor goedgekeurd klimmaterieel. Zo voorkom je aansprakelijkheid en onnodige ongelukken. De NEN 2484 is een goede richtlijn over de keuring van trappen en ladders.

Wat valt allemaal onder NEN 2484?

Onder de norm van NEN 2484 vallen alle vormen van draagbaar klimmateriaal. Hierbij kan je denken aan:

  • Trappen: alle vormen van draagbare trappen, zoals werktrappen, bordestrappen, dubbele trappen, etc.
  • Ladders: alle vormen van ladders die verplaatsbaar zijn, zoals ladders voor dakwerk, uitschuif ladders, reformladders, etc.

Vaste trappen en steigers vallen niet onder de NEN 2484. Al het draagbare klimmaterieel dat in Nederland in de handel verkrijgbaar is, moet voldoen aan het besluit draagbaar klimmaterieel. Daarin staan eisen over het ontwerp, de inzet en het onderhoud van het klimmaterieel. De NEN 2484 sluit aan op dit besluit. 

De inspectiepunten van NEN 2484

Tijdens een keuring, kijkt RTM Brandpreventie in hoofdlijnen naar de volgende inspectiepunten:

  • Of het klimmaterieel schoon is. Een houten trap mag bijvoorbeeld nooit overgeschilderd zijn.
  • Of de afmetingen van het klimmaterieel voldoet aan het besluit draagbaar klimmaterieel. 
  • Wat de staat van onderhoud is van het klimmaterieel. Een metalen trap mag bijvoorbeeld geen roestvorming hebben. Kabels en touwen moeten voldoende dik zijn en er dient altijd een voldoende antisliplaag aanwezig zijn.
  • Of het klimmaterieel nog voldoende recht is. Bijvoorbeeld, als een trap is kromgetrokken, dan kan dit gevaar opleveren. Speling op een uitschuifbare ladder kan ook gevaarlijk zijn.
  • Of het klimmaterieel voldoende functioneert en of alle bewegende delen, zoals vergrendelingen, vrijuit kunnen bewegen zonder problemen.


Is NEN 2484 verplicht?

Er is geen wettelijke verplichting om je klimmaterieel periodiek te laten keuren aan NEN 2484. Wel is er een verplichting om te zorgen dat je een veilige werkomgeving creëert. Hierbij hoort klimmaterieel dat in goede staat is en dat voldoet aan een algemeen geaccepteerde toetsnorm, de NEN 2484. Bij een ongeval zal de ARBO dienst namelijk altijd onderzoek instellen naar het klimmaterieel. Daarbij kijkt de ARBO inspecteur niet enkel naar het onderhoud van de trappen en ladders, maar ook op het gebruik ervan aansluit bij het beschikbare materieel. Met een periodieke NEN 2484 keuring, kan je aansprakelijkheid op deze gronden afwenden en onnodige ongevallen voorkomen.

Laat je ladders en trappen regelmatig keuren

Ondanks dat er geen verplichting is om je trappen en ladders te laten keuren, is het wel aan te raden om dat te doen. Wij adviseren om al het klimmaterieel eens per jaar te laten inspecteren. Hiermee kan je als bedrijf aantonen dat je al het nodige op frequente basis doet om een veilige werkplek te bieden.

NEN 2484 keuring

Een overzichtelijk rapport

Niet alleen de keuring is belangrijk, maar het documenteren van de uitkomsten van deze keuring is net zo belangrijk. Anders kan je niet aantonen dat je je medewerkers een veilige werkplek hebt geboden. Wij helpen jou via een overzichtelijk rapport om inzicht te hebben in de resultaten per geïnspecteerd item.

Meer informatie?

Wil je meer informatie? Neem contact op voor een gratis en vrijblijvend gesprek. Wij kijken graag samen naar de mogelijkheden om ervoor te zorgen dat jouw gebouw voldoet aan de strengste eisen op gebied van brandwerendheid.